nieuws

11 apr 2001, 00:12

Groningers tegen cameratoezicht

In Groningen is een actiegroep opgericht tegen cameratoezicht in de binnenstad. De tegenstanders pleiten voor verwijdering van de ‘wakende ogen’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de actievoerders dringen de camera’s het uitgaansgeweld niet terug. “Mensen die dronken zijn, denken niet na bij wat ze doen en een wakend oog verandert daar niks aan”, stelt Barbara Stok, woordvoerder van het actiecomité. Bovendien vreest de actiegroep dat geweld dat niet onder invloed van alcohol wordt gepleegd, zich verplaatst zich naar locaties buiten het cameragebied zoals in Ede het geval zou zijn. Volgens politievoorlichter Henk Bouwkamp is het te vroeg om die conclusie te trekken: “Een onderzoeksbureau is druk bezig met het analyseren van de effecten van cameratoezicht, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend.”
De camera’s zijn een jaar geleden in de Groninger binnenstad opgehangen om het aantal geweldsdelicten te doen dalen. De actiegroep vreest dat de videobeelden ook voor andere delicten worden gebruikt. Mede dankzij de camerabeelden kon vorige week in Groningen een automobilist worden aangehouden die een fietser 600 meter over de grond meesleurde. Hoewel Stok blij is dat de dader in de kraag is gevat, zet ze wel haar vraagtekens bij het gebruik van de beelden bij verkeersovertredingen. “Waar ligt dan de grens? De camera’s zijn in de eerste instantie opgehangen om geweld te voorkomen.”
De actiegroep hoopt door een campagne de discussie over het cameratoezicht aan te wakkeren. Volgende week vindt er een raadscommissievergadering plaats waarbij de actievoerders aanwezig zullen zijn om hun stem te laten horen. Daarnaast zijn de verontruste Groningers van plan om folders uit te delen.