nieuws

04 jan 2001, 00:12

Groningers stellen massaal huizen beschikbaar voor ouders slachtoffers Volendam

Veel Groningers stellen hun huizen beschikbaar voor familieleden van slachtoffers uit Volendam. Bij het Martiniziekenhuis en Radio Noord zijn dinsdag enkele tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen die aanbieden de familieleden op te vangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De acht slachtoffers die in Groningen worden verzorgd zijn jongeren in de leeftijd tussen de 13 en 17 jaar. Het gaat om vijf zeer zwaar gewonden die bovendien aan de beademing liggen. De overige drie hebben geen beademingsindicatie, maar wel eerstegraads brandwonden.
Woordvoerder Marleen Dohle van het Martiniziekenhuis noemt de geste van de noordelingen ,,hartverwarmend’’, al wordt er momenteel gezien de ernst van de situatie voor gekozen de naasten intern op te vangen. De familie heeft ook duidelijk gemaakt hier de voorkeur aan te geven om vlak bij de kinderen te kunnen zijn. Momenteel herbergt het ziekenhuis twintig familieleden. ,,We zullen er alles aan doen deze mensen onderdak te bieden voor zolang ze daar behoefte aan hebben’’, aldus Dohle. Gevreesd wordt dat de opname gezien de ernst van de verwondingen minimaal enkele weken kan gaan duren.
Het Martini Ziekenhuis bezit één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland. Buiten de vaste bezetting heeft het ziekenhuis enkele tientallen extra medewerkers opgeroepen. Naast chirurgen, plastisch chirurgen, internisten en longartsen gaat het om gespecialiseerde verpleegkundigen en mensen die de familie ondersteunen.