nieuws

08 jan 2001, 00:12

Groningers lanceren heuse protestsong tegen parkeergarage onder Grote Markt

Langzaam maar zeker verhardt de strijd tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe plannen met de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voorafgaand aan het referendum op 21 februari heeft het Comité Geen Gat in de Grote Markt (GGGM), fel gekant tegen de plannen voor een parkeergarage in hartje stad, de band Goedkoop Scoor’n gevraagd een heuse protestsong te schrijven.
Het lied, dat maandag tijdens een officiële presentatie voor het eerst ten gehore wordt gebracht, vergelijkt een gat in het stadshart met zinloos geweld. ,,Het moet een grap zijn of men moet jou zat zijn, een gat in Stad voor auto’s en voor geld, O Grote Markt, je naam verandert in het Grote Gat’’, lamenteert de tekst.
Het comité GGGM, waarin onder meer Groen Links, milieudefensie en de fietsersbond zich hebben verenigd, begrijpt niet waarom het college met de aanleg van de nieuwe garage het autogebruik in de binnenstad stimuleert. Bovendien loopt de antieke Martinikerk volgens verscheidene experts grote risico’s op beschadiging wanneer de graafwerkzaamheden doorgaan.
Het comité heeft inmiddels Groningse beroemdheden als de dichter Jean Pierre Rawie en taalpurist Driek van Wissen gecharterd om Groningers massaal op te roepen bij het referendum naar de stembus te gaan en tegen te stemmen. Er zijn 43.000 nee-stemmers nodig om de plannen af te laten blazen.
Volgens voorlichtster Judith Nijboer van GGGM kunnen de komende tijd verschillende ludieke acties worden verwacht. Het comité opent maandag het nieuwe pand aan de Turfsingel 8 van waaruit vanaf nu actie wordt gevoerd.
Voorstanders van de Nieuwe Noordzijde begonnen deze week een postercampagne om de plannen van b en w juist te promoten.