nieuws

22 nov 2000, 00:12

Groningers in finale Grootste Popconcours

In het weekend van 24 t/m 26 november bereikt Œs lands meest beruchte popconcours haar hoogtepunt. Onder de finalisten bevinden zich een aantal talentvolle muzikanten uit de provincie Groningen. De finalisten zijn overgebleven na een intensief selectieproces bestaande uit demo-jureringen, provinciale pop- prijzen Grote prijs van Groningen en Groningse Singer/Songwriter Competitie en regio finales in Simpon, Vera en Jazzcafé De Spieghel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse deelnemers zijn: Grooves Œn¹ Juice (Dance). Producer Johansz en saxofonist Jan Klug maken samen electronische live-muziek die gecombineerd wordt met percussie en dans. Grooves Œn¹ Juice heeft als runner up een plaats bereikt in de finale. A Pin¹s Fee (Pop/Rock). Deze 4 jongens uit Stadskanaal wonnen daarvoor de Œ Grote Prijs van Groningen¹. A Pin¹s Fee maakt ŒFun Rock¹; een samensmelting tussen metal, rock, techno en jazz. Lex Koopman (Singer/Songwriter). De winnaar van Groningse Singer/songwriter competitie en maakt muziek met een duidelijke Œroots sound¹. Marthe (Singer/Songwriter) is geselecteerd uit open-inschrijvingen van de Grote Prijs en speelt energieke pop met een akoestisch karakter. Carolina (RnB/Hiphop) uit Veendam en Œhaar¹ drie danseressen wonnen de regio finale in Simplon. Carolina brengt een combinatie van Rnb en Soul. Zombi Sound System (RnB/Hiphop) wilen met hun Live optredens de essentie van ŒReal Hiphop¹ overbrengen aan het publiek.
. In de categorieën Dance, Pop/Rock, Singer/Songwriter en RnB/Hiphop doen in totaal 28 finalisten een greep naar de hoofdprijzen; de Samson Cups gevuld met F 12.500,-. Nieuw dit jaar is dat de strijd om de titel en de uitge- breide prijzenpaketten integraal op het internet te volgen is op het nieuwe live-muziekportal www.fabchannel.com. Op deze website zijn niet alleen de optredens te volgen, maar zijn er ook backstage-interviews met de finalisten te zien en vinden er interactieve chat-sessies plaats. Een ander interactief onderdeel van de Grote Prijs is dat niet alleen het publiek in de zaal, maar ook het ³web-publiek² de mogelijkheid heeft om zijn/haar stem kenbaar te maken. Via de website vitaminic.nl kiest het webpubliek haar favoriet, en bepaalt op deze maniermee welke finalist er naar huis gaat met de Vitaminic Publieksprijs van F 2.000. Ook de beste individuele muzikanten worden bij de Grote Prijs beloond. De BV POP (de muzikantenafdeling van het FNV) stelt namelijk in elke categorie de Beste Muzikant Prijs beschikbaar van F 2.500. de winnaars van de verschillende categorieën gaan niet alleen met geld naar huis, maar worden ook dit jaar weer uitgenodigd om te spelen op de grote festivals. Zo stellen Lowlands, Crossing Border, Metropolis, Noorderslag, Mixt Racism Beat It en Dance Valley voor de winnaars optredens beschikbaar. De afgelopen jaren is gebleken dat men in het finaleweekend van de Grote Prijs de succesvolle popmuzikanten van de toekomst aan het werk kan zien. Voorbeelden hiervan zijn Green Lizard, Redivider, Suburbs, Brainpower, Racoon, Total Touch, Volumia!, Junkie XL, K's Choice, Gotcha! en Rowwen Hèze. Informatie over de finalisten en het programma is te vinden in de Grote Prijs Finalekrant 2000 (vanaf 4 november overal verkrijgbaar) en op de Grote Prijs site: www.groteprijs.nl.