nieuws

26 okt 2001, 00:12

Groningers geven weinig geld uit aan vlees

In het noorden is het niet alleen op woensdag gehaktdag. Noorderlingen eten graag goedkoop vlees en kopen veel meer gehakt dan de rest van Nederland. Dit blijkt uit een overzicht van het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Luxe vlees vindt vooral aftrek in de randstad. Daar at men in de eerste helft van dit jaar acht keer zoveel kalkoen als in de rest van het westen, terwijl noorderlingen totaal geen aandacht toonden in de exclusieve kerstlekkernij. Ook kalfsvlees blijkt geen favoriet van Groningers, die deze vleessoort, waarvan bijvoorbeeld shoarma wordt gemaakt, vijftien keer minder eten dan hun landgenoten in de randstad.
In het zuiden van het land eet men graag snacks als frikadellen en bitterballen. Volgens Paul Westra, beleidsmedewerker bij PVE, vinden diepvriessnacks er gretig aftrek. “Vooral multipacks uit het diepvries assortiment van fabrikanten als Mora en Beckers zijn daar populair.” Dat randstedelingen meer geld uitgeven aan hun vlees, komt volgens de vleesmarktdeskundige doordat de mensen in het westen een grotere neiging naar luxe hebben. “Kennelijk maken mensen in de rest van het land zich drukker om kwantiteit dan om exclusiviteit”, aldus Westra.