nieuws

29 okt 2001, 00:12

Groningers blijken innovators in hennepteelt

Innovatieve Groningers lopen voorop bij toepassing van hightech in de hennepteelt. Gebruikte installaties behoren tot de top. Dit schrijft hoogleraar criminologie Frank Bovenkerk (Universiteit van Utrecht) in zijn nieuwe boek ‘Misdaadprofielen’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bovenkerk deed onderzoek naar criminele multiculturele groepen en de zogenoemde ‘sociale onderklasse’. Zo bestudeerde hij de nederwiethandel van laatstgenoemde groep. Noorderlingen blijken het meest innovatief. Sommige installaties, zoals irrigatiesystemen, komen mogelijk uit Friesland, vermoedt de onderzoeker. Er zou gebruik gemaakt worden van vrijwel automatisch werkende kwekerijen, terwijl sommige collega-kwekers het nog moeten stellen met gieters.
Bovenkerk kreeg op eerdere onderzoeken felle kritiek, omdat hij etnische minderheden zou stigmatiseren. Zo schreef hij over de maffia van Turkije. In zijn nieuwe boek beschouwt hij dus wederom minderheden. Op televisie kreeg hij er vorige week dan ook als vanouds stevig van langs; dit maal voelen sommige kampers zich gestigmatiseerd. ‘’Maar taboes mogen in de wetenschap niet bestaan,’’ stelt Bovenkerk. Hij wil de sociale achtergrond van misdaad doorgronden, waardoor ze in de toekomst deels te voorkomen is. Want: ‘’Het strafrecht is daartoe een tamelijk bot instrument.’’