nieuws

19 feb 2001, 00:12

Groningers bereiken recordopbrengst met plastic zonnecellen

Een internationaal onderzoeksteam is erin geslaagd het rendement van plastic zonnecellen tot recordhoogte op te voeren. Onderzoekers van de universiteiten van Linz (Oostenrijk) en Groningen slaagden erin plastic zonnepanelen met een rendement van 2,5 procent te maken. Daarmee hebben ze een wereldrecord gevestigd, maakte de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een rendement van 0,8 procent is gangbaar voor dit type zonnecellen. Het percentage geeft de mate aan waarin zonnecellen het invallende licht omzetten in elektrische energie. De onderzoekers hebben hun opmerkelijke resultaat bereikt door het toepassen van materialen die al enige tijd beschikbaar waren, maar nu efficiƫnter zijn gebruikt.
Projectleider prof. K. Hummelen verwacht dat een verdere verbetering mogelijk is. Zijn vijfjarige project, met een budget van 9,1 miljoen gulden, loopt inmiddels twee jaar. Het team heeft inmiddels de beschikking over nieuw materiaal, dat het huidige record nog scherper kan zetten.
Plastic zonnecellen zijn goedkoper dan de conventionele cellen, die van het duurdere silicium gemaakt zijn. Deze hebben nu nog een veel hoger rendement dan plastic cellen, gemiddeld tussen de vijftien en twintig procent.