nieuws

10 sep 2001, 00:12

Groninger toxicoloog waarschuwt voor xtc-tests op party’s

– Oppervlakkige tests van xtc-pillen op party’s geven een vals gevoel van veiligheid. Dit stelt de Groningse toxicoloog prof. dr. R. de Zeeuw.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tests die op feesten worden aangeboden bestaan uit een zogenaamde zuurtest die een kleurreactie geeft als de pil het stimulerende bestanddeel mdma bevat. ,,Maar over andere gevaarlijke stoffen geeft de test geen enkel uitsluitsel’’, waarschuwt De Zeeuw.
De toxicoloog pleit voor strengere richtlijnen voor het gebruik van xtc. ,,Dat behelst een beter toezicht op dit soort tests, maar ook bijvoorbeeld duidelijker wetgeving over verkeersdeelname na druggebruik”, verduidelijkt hij. ,,Op dat gebied loopt Nederland mijlenver achter op veel andere landen als België, Duitsland of Scandinavië.”
Het Trimbos-instituut deelt de zorgen van De Zeeuw. ,,Er bestaan hoe dan ook geen veilige pillen”, waarschuwt woordvoerder H. Maurits. ,,Maar als een pil wordt getest bij een legitieme instantie als de GGD weet je in elk geval zeker wat er in zit. De zogenaamde ez-test die op houseparties wordt toegepast garandeert niets, afgezien van de aanwezigheid van mdma.” Een gangbare xtc-pil bevat tussen de 60 en 100 milligram van deze stof.* Professor De Zeeuw kreeg vorige maand landelijke bekendheid toen voetballers Ronald de Boer Edgar Davids zijn hulp inriepen bij de processen over hun vermeende nandrolon-gebruik. De toxicoloog stelde dat er niet legitiem kon worden aangetoond dat er sporen van nandrolon in hun urine aanwezig waren.