nieuws

10 apr 2001, 00:12

Groninger scholieren wekken kunstmatige bliksem op

Een groep scholieren van het Groninger Reitdiepcollege heeft dit weekend kunstmatig bliksem opgewekt. De natuurkundige proef waarbij een stroomstoot van honderdduizend volt vrijkwam is in wetenschappelijke kringen al ruim een eeuw bekend, maar was in Nederland nog nooit door middelbare scholieren verricht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het experiment, dat onder kenners bekend staat onder de naam ‘Tesla Coil’, werd vanwege de vele risico’s die er aan kleefden uitgevoerd in een grote geaarde container.
De vier leerlingen werkten maandenlang aan de constructie, die uit twee bollen piepschuim met aluminiumfolie, twee spoelen, een transformator en een koperdraadje bestond. De schicht die uiteindelijk werd opgewekt bestond uit een vonk van de aluminium bollen naar het koperdraadje, een principe volgens welke ook bliksem wordt opgewekt. ,,Het gaat dan echter over enkele miljoenen volt en veel hogere temperaturen’’, aldus één van de leerlingen.
De ‘Tesla Coil’ is genoemd naar zijn bedenker, de Joegoslavische wetenschapper Nikola Tesla. Tesla was de feitelijke uitvinder van de radio en het röntgenapparaat. Ook legde hij omstreeks de eeuwwisseling de fundamenten voor radar, neon- en tl-verlichting, de autobobine en zelfs het internet. Zijn concepten voorzagen bovendien in een ring van communicatiesatellieten rond de aarde, de toepassing van electrotherapie en scanners. Tesla, die in zijn leven ruim tweehonderd patenten aanvroeg, geloofde in een betere toekomst voor de wereld en baseerde zich daarvoor op het fenomeen van de elektrische wisselstroom.