nieuws

03 aug 2000, 00:12

Groninger rondvaartboten krijgen informatie per satelliet

De rondvaartboten in de stad Groningen worden uitgerust met een navigatiesysteem dat per satelliet werkt. Zo krijgen de passagiers op precies het juiste moment informatie over de omgeving.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zeevaart maakt al langer gebruik van het zogeheten Global Positioning System (GPS) maar nog niet eerder werden rondvaartboten er mee uitgerust. Rondvaartbedrijf Kool in Groningen gaat dit najaar de apparatuur installeren.
Het rondvaartbedrijf wil deze winter cd’s met wetenswaardigheden in de boot afspelen, omdat er dan weinig hostesses beschikbaar zijn. Door het GPS-systeem past de geluidsinstallatie zich automatisch aan de omstandigheden aan. Het is voor de passagiers hinderlijk als de gesproken tekst niet synchroon loopt met de omgeving.
Het GPS-systeem biedt volgens eigenares J. Uijen nog meer voordelen. Zo kunnen bezoekers op een digitale kaart precies zien waar ze zich bevinden. Het satellietsysteem werkt vooralsnog alleen in de winter. In de zomer blijven de hostesses de rondvaarttochten van commentaar voorzien.