nieuws

18 dec 2000, 00:12

Groninger politie ontkent links moordenaar Anne naar andere moorden

De Groningse politie bevestigt de uitlatingen die misdaadverslaggever Peter R. de Vries zondagavond in zijn programma deed over mogelijke verbanden tussen de moordenaar van Anne de Ruijter de Wildt en andere onopgeloste Groningse moorden niet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de uitzending van zondagavond stelde De Vries dat Henk S., de man die een half jaar geleden na DNA-onderzoek werd aangehouden voor de moord op de Gronings studente, mogelijk verantwoordelijk zou zijn voor minstens één andere moord op een Groningse prostituee. Tijdens de politieverhoren met S. zou hij dit zelf hebben verteld.
De Groninger politie beklemtoont dat er slechts bewijs is voor de twee moorden waarvoor S. 18 januari voor moet komen. Het betreft de moorden op de 18-jarige Anne de Ruijter de Wildt en de 26-jarige Annet van Reen. De Ruijter de Wildt werd in mei 1997 levenloos aangetroffen bij het Noorderstation in Groningen. Ze bleek gewurgd en verkracht. Datzelfde lot trof Van Reen in augustus 1994. Zij werd gevonden in een bouwput op het voormalige slachthuisterrein in de Utrechtse wijk Ondiep.
S. werd half juni aangehouden op basis van DNA-onderzoek. Met een hernieuwde techniek konden oude DNA-sporen van de moord op Van Reen alsnog naar de man worden gelinkt. Vervolgens werd de verdachte op een zelfde manier in verband gebracht met de moord op De Ruijter de Wildt.
De 29-jarige verdachte is de afgelopen tien jaar meerdere malen veroordeeld voor overvallen en berovingen.