nieuws

27 feb 2001, 00:12

Groninger paarden getroffen door besmettelijke droes

Twee paarden van een manege in Stadskanaal zijn getroffen door de zeer besmettelijke paardenziekte droes. Droes veroorzaakt bij paarden zware keelontsteking. De ziekte kan dodelijk zijn indien de rossen niet snel antibiotica krijgen toegediend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Droes komt vooral voor bij jonge paarden. De kwaal is niet schadelijk voor mensen, maar wordt onder paarden erg makkelijk doorgegeven.
De dieren staan momenteel in quarantaine in de Stadskanaalder manege. Enkele weken geleden werd een ponyclub in het nabijgelegen dorpje Blijham de dupe van dezelfde ziekte. Hier werden zeven dieren besmet.
Paarden die aan droes lijden, krijgen opgezwollen slijmvliezen. De lymfeklieren raken ontstoken, wat kan leiden tot een zwellend abces bij de kaken van de paarden. Met behulp van antibiotica breekt het gezwel naar buiten door zodat de pus het lichaam kan verlaten. Wanneer het gezwel echter naar binnen gaat zweren, kan het voor het dier desastreuze gevolgen hebben.
De stallen van de Stadskanaalder manage zijn ontsmet. Paarden van buitenaf worden de komende twee weken geweerd. Bij een goede behandeling kan droes binnen veertien dagen over zijn. Op de Blijhamster ponyclub die enkele weken geleden werd getroffen kon lange tijd geen les worden gegeven. Inmiddels is het onderricht weer mondjesmaat hervat.
Paardenexpert B. Zuidema van de Landelijke Inspectiedienst (LID) van de Dierenbescherming erkent het schadelijke karakter van droes voor de paarden. ,,Maar zolang het geen kwade droes is, hebben mensen niets te vrezen’’, beklemtoont hij. Kwade droes is de afgelopen tientallen jaren niet in Nederland voorgekomen. Gewone droes daarentegen wordt met enige regelmaat geconstateerd.