nieuws

02 nov 2000, 00:12

Groninger onderzoeker wil aan de slag met vrouwelijk geslachtsorgaan

De Groninger onderzoeker P. van Andel, die eerder onderzoek deed naar de positie en vorm van de penis tijdens geslachtsgemeenschap, wil nu de omvang van de clitoris in opgewonden toestand gaan opmeten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De medisch wetenschapper wil via een MRI-scan een driedimensionaal beeld maken van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Volgens Van Andel staan afmeting en vorm daarvan namelijk niet vast, terwijl het belangrijk is voor bijvoorbeeld chirurgen om een goede kennis van de anatomie van het vrouwelijk lichaam te hebben.
Zijn eerdere onderzoek naar de penis leverde Van Andel de Ig-Nobelprijs van Harvard University in Boston op, een ironisch bedoelde beloning voor ‘het meest nutteloze onderzoek’.
Decaan S. Poppema, portefeuillehouder van onderzoek, reageert verbaasd op de nieuwe plannen van Van Andel. ,,Ik heb nog geen onderzoeksplan gezien’’, aldus de medicus. Hij staat echter niet onwelwillend tegenover het nieuwe onderzoek, mits de financiering geregeld kan worden. ,,Het is erg duur onderzoek. Het MRI-apparaat kost miljoenen guldens, en een paar uurtjes gebruik loopt al snel in de duizenden. Van Andel moet dus wel een goed onderzoeksplan inleveren.’’
De onderzoeker heeft in ieder geval wel al een vrijwilligster gevonden voor zijn experiment.