nieuws

01 dec 2012, 10:10

Groninger nep-glazenwasser en eetpiraat aangehouden

Een nepglazenwasser, vooral actief in de Oosterparkwijk en Beijum, is tegen de lamp gelopen. De man blijkt zich ook schuldig te hebben gemaakt aan eetpiraterij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de aanhouding van een 27-jarige man uit Groningen heeft de politie meerdere misdrijven opgelost. Het gaat om woninginbraken, verduistering en oplichting. Bijna alle misdrijven werden in de maanden oktober en november gepleegd. De verdachte heeft de gepleegde feiten grotendeels bekend.
De politie kreeg vanaf maart meerdere meldingen van een nepglazenwasser. De verdachte belde bij een adres aan en vroeg geld voor geleverde diensten. Ongeveer 30 gedupeerden trapten in het verhaal van de verdachte en gaven hem het standaardbedrag van 18 euro. De nepglazenwasser opereerde vooral in de wijken Oosterpark en Beijum.
Diefstal/verduistering maaltijden
Ook maakte de Groninger zich schuldig aan een vorm van "eetpiraterij". Hij bestelde telefonisch een maaltijd bij een restaurant. De verdachte zorgde dat hij buiten stond en nam de maaltijd van de bezorger in ontvangst. Hij ging er dan zonder betaling met de maaltijd vandoor. In een geval gaf hij aan geen geld te hebben en gaf hij de bezorger een gestolen ID-kaart als onderpand.
Woninginbraken
In november maakte de moeder van de verdachte zich zorgen om haar zoon. Omdat zij hem al een tijdje niet had gezien wilde zij een kijkje nemen in zijn woning aan de Oliemuldersweg. Hierbij vroeg zij de politie om assistentie te verlenen. De dienders troffen niet de verdachte in zijn woning aan. Wel vonden zij meerdere gestolen spullen die afkomstig bleken van woninginbraken. Deze werden gepleegd in zijn eigen straat.


Aanhouding


Afgelopen dinsdag konden agenten de 27-jarige verdachte op de Bedumerweg in Groningen aanhouden. Tijdens politieverhoren bekende de verdachte het merendeel van de gepleegde feiten. Hij was al vaker met politie en/of justitie in aanraking geweest. De rechter-commissaris besliste vandaag dat de verdachte langer blijft vastzitten.


Beslissing


Het onderzoek is vrijwel volledig afgerond. De politie zal een dossier opmaken en opsturen naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist wat met de verdachte gaat gebeuren.