nieuws

02 okt 2000, 00:12

Groninger muzikanten op de bres voor gevangen indiaan

Zo’n vijftig Groninger muzikanten gaan 12 oktober optreden in Huize Maas bij een benefietconcert voor de politieke gevangene Leonard Peltier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Peltier, een Lakota/Odjibway-indiaan, werd in 1976 gearresteerd in Canada op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Hij kreeg de schuld van de dood van twee FBI-agenten en werd tot tweemaal levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
De indianen zijn er van overtuigd dat zijn arrestatie en veroordeling het gevolg zijn van politieke activiteiten die Peltier ondernam voor de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika.
De gemeente Groningen, het Europees Parlement, Desmond Tutu en Amnesty International hebben al vele petities, brieven en persoonlijke verzoeken naar de Amerikaanse autoriteiten gestuurd. Maar ondanks dat die hebben erkend dat ze niet precies weten wie de agente heeft gedood, is Peltier nooit vrijgelaten.
Het concert, met optredens van onder meer de Full Minties, Superfly, en The Rockaways, wordt georganiseerd door de Leonard Peltier Stichting in Groningen. De woordvoerster van Peltier, Jean Day, verzorgt de opening om 19.00 uur.