nieuws

16 jan 2001, 00:12

Groninger Museum wil nu al nieuwbouw voor ‘wegkwijnende collectie’

Directeur Kees van Twist van het Groninger Museum wil voor drie tot vier miljoen gulden nieuwbouw laten plegen om de collectie van het Museum beter in onder te brengen. Het huidige, wereldberoemde museum van architect Mendini is net vijf jaar oud, maar het depot voldoet niet. Dat zei van Twist gisteren bij de Nieuwsjaarsreceptie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens directeur Kees van Twist van het Groninger Museum voldoet de oplsag van de collectie niet aan de hedendaagse eisen. Daarbij doelt hij niet alleen op de opslag van waardevolle oude zaken in het ‘nieuwe’ museum, maar ook op ruimtes buiten dat museum, waar eveneens onderdelen van de collectie zijn ondergebracht.
Van Twist wil het nieuwe depot realiseren samen met het Natuurmuseum en het Scheepvaartmuseum. Met deze twee andere stad-Gr0oningse musea wil het Groninger Museum bovendien fuseren. Die fusie moet voor alle drie de musea de kosten drukken. Bovendien is het dan gemakkelijker mogelijk om onderdelen van de collecties uit te wissel en exposities te organiseeen in diverse plekken inde stad Groningen. Van Twist hoopt dat, wanneer hin politiek Groningen kan overtuigen, het nieuwe depot er in het jaar 2003 staat.