nieuws

23 aug 2000, 00:12

Groninger Museum verbiedt vuurwerk uit angst voor porselein

Het Groningse vuurwerk dat op 28 augustus in het kader van het traditionele Bommen Berend-feest zou plaatsvinden, is niet alleen uit piëteit met de slachtoffers van de ramp in Enschede afgeblazen. Dat meldt het Groninger Dagblad woensdagochtend. Het Groninger Museum had al voor de ramp een verzoek tot afgelasting van het evenement ingediend bij de organisatie van het feest uit angst voor het kostbare porselein dat momenteel in het gebouw wordt tentoongesteld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het museum heeft in het kader van vierhonderd jaar Nederlands-Japanse betrekkingen een kostbare collectie Japans porselein in de vitrines staan.
‘De actualiteit heeft ons ingehaald’, erkent woordvoerder J. Selbach van het museum. ‘Maar met de kwetsbaarheid van het museum moet altijd rekening worden gehouden’, verklaart ze het verzoek. ‘De hoge druk van de knallen kan funest zijn voor het fragiele porselein.’
De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, die de activiteiten rond Bommen Berend organiseert, pleegt elk jaar vooroverleg met het museum over het vuurwerk. Het is in het zesjarig bestaan van het gebouw niet eerder voorgekomen dat er om deze redenen iets werd verboden.
In plaats van vuurwerk worden de Groningers maandag getrakteerd op een spectaculaire lasershow. De porseleintentoonstelling is nog tot half september in het museum te bezichtigen.