nieuws

04 sep 2001, 00:12

Groninger Museum scoort goed met ‘Hel en Hemel’

De tentoonstelling ‘Hel en Hemel’ die filmmaker Peter Greenaway voor het Groninger Museum samenstelde heeft in vier maanden tijd 82 duizend bezoekers getrokken. Hiermee is ‘Hel en Hemel’ de op één na best bezochte expositie van het Museum ooit: slechts de tentoonstelling van fotograaf Andres Serrano haalde met 89 duizend bezoekers meer geïnteresseerden naar Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Greenaway had voor de expositie een grote collectie relikwieën ingericht in een theatrale omgeving waarbij de bezoeker zich omgeven voelde door de tijd en sfeer van de Middeleeuwen. In de expositie stonden verschillende facetten van het dagelijkse leven als seks, geboorte, voeding, kleding, reizen, tekst en recht in de Middeleeuwen in Noord-Nederland centraal.
,,We zijn meer dan tevreden’’, aldus woordvoerder J. Selbach. Het museum had met de tentoonstelling ingezet op tachtigduizend bezoekers. De volgende expositie betreft een overzicht van het werk van de expressionistische Ploeg-schilder Jan Wiegers. Deze start op 13 oktober. Half december heeft het Museum een primeur met de eerste grote overzichtstentoonstelling van de negentiende-eeuwse Rus Ilya Repin die buiten Rusland wordt gehouden. De expositie zal bestaan uit meer dan tachtig schilderijen en tekeningen van de schilder, die bekend staat als ,,de Russische Rembrandt’’.