nieuws

07 jan 2002, 00:12

Groninger Museum krijgt ‘slechts’ elf euro subsidie

Het Groninger Museum krijgt slechts elf euro subsidie. Dat wil zeggen, omgerekend per bezoeker. Dat is aanzienlijk minder dan andere landelijk bekende musea, zoals het Frans Hals Museum of het Museum Booijmans van Beuningen. Die krijgen 137 resp. 53 euro per bezoeker.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit een rapport over gemeentelijke uitgaven voor cultuur- en sportvoorzieningen. Dat rapport is onlangs gepubliceerd op internet op het adres: http://go.to/gemeentegeld. Daarin zijn tal van gegevens te vinden over gemeentelijke subsidies in het jaar 2000 bij musea en voorzieningen voor podiumkunst.
Daaruit blijkt dat het Groninger Museum jaarlijks weliswaar aardig wat subsidie opslokt, (2,4 miljoen euro) maar als je dat omrekent per bezoeker, dan valt het nogal mee . Ook het Natuurmuseum in Groningen komt voor in dit overzicht. Daaruit blijkt dat het Natuurmuseum omgerekend per bezoeker 29 euro subsidie krijgt.
Wat betreft subsidies aan theatervoorzieningen doet Groningen het ook nog niet zo slecht. De Stadsschouwburg/Oosterpoort vergen per bezoeker 13 euro subsidie. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de Schouwburg in Rotterdam (32 euro), de Stadsschouwburg in Amsterdam (29 euro) of de Schouwburg in Arnhem (27 euro)