nieuws

26 okt 2010, 09:09

Groninger Museum heropent met exotische Russische kunst

Het Groninger Museum heropent op 19 december de deuren met een tentoonstelling van meer dan honderd exotische kunstwerken uit Rusland, Oezbekistan en Armenië. De schilderijen, die zijn gemaakt in de negentiende en vroege twintigste eeuw, geven volgens het museum een divers beeld van het oriëntalisme.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het vijftien jaar oude museumgebouw in Groningen onderging de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt. Omdat het aantal bezoekers de afgelopen jaren aanzienlijk hoger was dan verwacht, bleek een grondige renovatie noodzakelijk. Tijdens de opknapbeurt was het museum weer tijdelijk op zijn oude locatie gehuisvest aan de Praediniussingel.

Op de openingstentoonstelling wil het Groninger Museum ‘het onbekende Rusland’laten zien. In de negentiende eeuw vormde Oezbekistan een inspiratiebron voor veel Russische schilders. Een groot aantal kunstenaars besloot zich in het verre zuiden te vestigen, geïnspireerd door de geschiedenis, de cultuur en het landschap.

Een van hen was de beroemde Russische schilder Vasili Vereshchagin, die meeging met de Russische veldtochten naar Oezbekistan. Het Groningse museum toont de grootste verzameling werken van Vereshchagin die ooit buiten Rusland te zien is geweest.

Ook de rijke traditie van de Armeense schilderkunst en haar banden met Rusland komen aan bod. Verder besteedt de tentoonstelling aandacht aan de Russische overheersing en onderwerping van het oosten en het Bijbelse oosten. Het Bijbelse oosten wordt vooral vertegenwoordigd door kunstwerken van de schilder Vasili Polenov, die grote reizen maakte naar Palestina.