nieuws

25 sep 2000, 00:12

Groninger Museum en Stedelijk Museum gaan nauw samenwerken

Het Groninger Museum gaat snel intensief samenwerken met het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dit maakte Groninger Museum-directeur Kees van Twist bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,We gaan de krachten bundelen. Zo lenen we kunstwerken aan elkaar uit en doen gezamenlijk onderzoek’’, aldus Van Twist. Hoe de samenwerking in de praktijk precies vorm krijgt moet in november bekend zijn. ,,De samenwerking komt voort uit eerdere contacten, die wederzijds goed bevielen’’, vertelt de directeur. Zo werd er recentelijk een belangrijk schilderij van Jozef Israëls door het Stedelijk aan Groningen uitgeleend. ,,Maar deze nieuwe band moet veel hechter worden’’.
De samenwerking biedt vele voordelen voor alle partijen, stelt Van Twist. Een belangrijk voorstel betreft het verplaatsen van het belangrijke Werkmanarchief van Amsterdam naar Groningen. De medewerkers van de musea zijn positief over het plan, zegt Van Twist. ,,Het is goed voor de mobiliteit van de collecties. Onze specialist op het gebied van de Groninger beweging ‘De Ploeg’ kan bijvoorbeeld zijn kennis delen met Amsterdamse collega’s’’. Om het kunsthistorisch onderzoek verder te verbeteren, zijn recentelijk door het Groninger Museum tevens de banden met de Rijksuniversiteit Groningen weer stevig aangehaald.