nieuws

20 mei 2001, 00:12

Groninger Museum: 'Censuur in Italië op onze tentoonstelling'

Een veelbelovende expositie van het Groninger Museum in Milaan is uitgelopen op een rel. De Groningse Museum-directeur beschuldigt de Italianen van censuur.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Directeur Kees van Twist van het Groninger Museum is boos, omdat dertien tekeningen van kunstenaar Bas Meerman al voor de opening van een door hem ingerichte tentoonstelling in Milaan zijn verwijderd. De Italianen nemen aanstoot aan de mannelijke geslachtsdelen die op de verwijderde kunstwerken te zien zijn. ‘’Het museum vreest het rumoer dat eventueel zou kunnen ontstaan’’, zegt een verontwaardigde Van Twist in een reactie vanuit Milaan. ‘’Terwijl het gaat om onschuldige, intieme tekeningen uit het dagboek van de kunstenaar’’, meent Van Twist. Hij stond op het punt de hele Nederlandse bijdrage terug te trekken, maar zag daarvan af na overleg met de kunstenaars. Wel heeft de directeur formeel protest aangetekend over de gang van zaken.
Het Groninger Museum levert een forse bijdrage aan de internationale expositie Anteprima Bovisa in het Triënnale in Milaan. Van Twist is gastconservator en had al in januari aangekondigd wat er te zien zou zijn. Anderhalve dag voor de opening echter krabbelden de Italianen terug. Dertien van de honderd tekeningen van Meerman waarop onder meer naakte mannen te zien zijn moesten het veld ruimen. ‘’Vanwege strategisch-politieke belangen’’, vertelt Van Twist. ‘’Zo werd het gebracht. Ik vind dat je je dan op een gevaarlijk hellend vlak begeeft en toegeeft aan zelfcensuur. Ik heb daar grote principiële problemen mee.’’
Het zit Van Twist tevens erg dwars dat het Italiaanse museum blijkbaar een dubbele standaard hanteert. ‘’Er is nu werk van andere kunstenaars blijven hangen dat ook genitaliën toont. Maar naakte vrouwen mogen blijkbaar wel. Dat betekent dat er toch sprake is van grote willekeur bij de keuze wat wel of niet mag getoond mag worden’’.
In het najaar is het gewraakte materiaal overigens gewoon te zien in het Groninger Museum.