nieuws

29 aug 2000, 00:12

Groninger kunstenaar wil Moermansk troosten met bloemenpracht

De Groninger kunstenaar Gerriet Postma wil een zee van plastic bloemen naar Moermansk brengen als monument ter nagedachtenis aan de overleden matrozen van de Russische kernonderzeeër Koersk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen en Moermansk onderhouden al sinds jaren een intensieve vriendenband. Het kleurige bloemenkunstwerk bevindt zich momenteel nog op een vijver in het Groningse Noorderplantsoen waar de afgelopen twee weken het Noorderzonfestival werd gehouden.
‘Je wilt toch iets doen’, aldus de initiator. ‘Ik zou het een mooi gebaar vinden om te maken. De vraag is alleen of ze het in Moermansk ook zo ervaren.’ Tegen dit vraagteken loopt Rudi Kapsenberg, voorzitter van de Stichting Stedenband Groningen Moermansk, ook op. ‘We zullen eerst fotomateriaal van het kunstwerk die kant op moeten krijgen’, peinst Kapsenberg. ‘Je kan die mensen niet zomaar overvallen met tweeduizend vrolijk gekleurde bloemen, hoe sympathiek het ook is bedoeld.’
Kapsenberg voorziet ook problemen met de plaatsing van het plastic kunstwerk. ‘Ze liggen in Groningen op open water’, legt hij uit. ‘Dat is in Moermansk vrijwel onmogelijk: tien maanden per jaar is alles daar dichtgevroren met ijs en sneeuw.’ Wel zegt de voorzitter toe zijn best te doen het contact tussen de kunstenaar en Moermansk tot stand te brengen.