nieuws

24 aug 2000, 00:12

Groninger kunstenaar John Boetes ontwikkelt uniek beeldenpark in India

John Boetes, publicist, kunstenaar, globetrotter en levensgenieter uit Groningen, werkt aan een project dat uniek is in de wereld. Hij werkt gestaag aan het in vervulling laten gaan van zijn droom: een park vol beelden van persoonlijkheden die een bijdrage leverden aan de wereldvrede.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de Indiase plaats Mahabalipuram werken tientallen steenhouwers, dag in dag uit, jaar in jaar uit, aan het maken van de beelden van de internationaal bekende persoonlijkheden. Boetes kwam in 1995 op het idee om het beeldenpark te laten maken, en kwam met zijn idee diverse keren in de Groningse en buitenlandse kranten te staan.
Sindsdien is Boetes zeker in Groningen wat uit beeld geweest, vooral ook omdat hij grote delen van het jaar in India of elders in het buitenland vertoeft. Mensen die mochten denken dat Boetes zijn droom heeft laten vervliegen omdat ze niets meer van zijn plannen horen, vergissen zich. Want inmiddels zijn de eerste beelden voor wat een wereldberoemd beeldenpark moet gaan worden, helemaal klaar.
‘Het eerste beeld dat af was, was dat van Mahatma Gandhi. Veder zijn gereed beelden van Anne Frank, John F. Kennedy, Abraham Lincoln, Marlene Dietrich en moeder Theresa’, vertelt Boetes. Voor Groningers is het aardig om te weten dat er ook een beeld is gemaakt van twee Groningse jongens. Het gaat om Steven van der Wier, die in 1943 in Trimunt, gemeente Marum, werd gefusilleerd. En om diens vriend Bouwe Hoekstra, die nog steeds leeft. ‘Van deze twee heb ik een beeld laten maken omdat Steven van der Wier in de oorlog werd gefusilleerd toen hij protesteerde toen zijn twee broertjes waren dood geschoten. Van Steven van der Wier bestond een foto met zijn vriend Bouwe Hoekstra op z’n schouders. Van die foto heb ik het beeld laten maken’, vertelt Boetes.
In totaal zijn nu zeven beelden klaar. Er wordt ook nog gewerkt aan beelden van Prinses Diana, Evita Peron, John F. Kennedy jr en Itzhak Rabin. ‘De beelden worden gemaakt in zuid-India omdat daar de hardste steensoort ter wereld, zwart graniet, voorradig is. En omdat er uitstekende vakmensen zijn’.
Boetes verwacht dat de beelden medio 2004 allemaal klaar zijn. Hij heeft dan een collectie beelden die een grote attractie zullen zijn voor een breed publiek. Hij gaat er vanuit dat er dan ook zeker een plek te vinden is voor de beelden in een groot attractiepark. Hij heeft zelfs al een groot terrein aangeboden gekregen voor de beelden, in India.
Waar Boetes het allemaal van betaalt, dat wil hij niet kwijt. ‘Als ik dat zou zeggen, dan zou iedereen het kunstje kunnen toepassen. Maar ik zal het wel uitleggen in een autobiografie waar ik aan werk’. Mocht het beeldenpark inderdaad de grote aantallen bezoekers trekken zoals Boetes dat verwacht, dan wil hij de opbrengst van de entreekaartjes besteden aan projecten voor de opvang van blinde kinderen en weeskinderen in India. Iedereen die meer wil weten van- of over John Boetes kan een kijkje nemen bij de Jaarbeurs Groningen waar Boetes een speciale stand is aangeboden.