nieuws

30 jan 2001, 00:12

Groninger ingenieurs: Martinitoren loopt geen gevaar

De Martinitoren loopt geen enkel gevaar door de bouw van een parkeergarage, zegt Jan Wiertsema van het raadgevend ingenieursbureau Wiertsema en Partners uit Tolbert. Het bureau is al vaker betrokken bij bouwprojecten in de stad Groningen. Volgens Wiertsema was onderzoeksbureau GeoDelft te pessimistisch met de verwachting van mogelijke bewegingen in de grond onder de Martinitoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen heeft namelijk een unieke ondergrond van klei, de zogenaamde potklei. Doordat de klei in de ijstijd onder een dikke laag van vierhonderd meter ijs heeft gelegen, heeft de Groningse grond een enorme dichtheid. Door de compacte ondergrond is er nauwelijks kans op zwellingen. Onderzoeksbureau GeoDelft heeft hier met de prognoses wel rekening mee gehouden.
Hoewel de Martinitoren volgens Wiertsema geen risico loopt, wil hij benadrukken dat de bouw van de parkeergarage geen eenvoudige klus wordt. “Het risico dat er grote stenen in de grond zitten, blijft natuurlijk bestaan. De keien kunnen voor een paar dagen vertraging zorgen.”
Vandaag, maandag, brengt GeoDelft ijkpunten aan op de Martinitoren. “Dat blijft nodig,” zegt Wiertsema. “Hierdoor is achteraf te meten of en hoeveel de Martinitoren heeft bewogen. Een beweging van één of twee millimeter is niet uit te sluiten.”