nieuws

17 aug 2001, 00:12

Groninger huisartsen bezwijken bijna onder werkdruk - einde van de dorpsarts dreigt

Huisartsen in de provincie Groningen bezwijken bijna onder de werkdruk waar ze dagelijks mee te kampen hebben. Dit blijkt uit voorlopige onderzoeksgegevens die door de provincie Groningen, de Districts Huisartsen Vereniging (DHV) en zorgverzekeraar Geové/RZG worden verzameld. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te kunnen zien wat er in de komende tien jaar beter moet om de huisartsenzorg op peil te brengen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het fors vergroten van de gezamenlijke praktijken zou een oplossing kunnen bieden voor de huidige problemen. Als gevolg daarvan zouden in Groningen vele praktijken verdwijnen, dus mogelijk een inkrimping van de huidige 191 praktijken, en 264 huisartsen, terug naar zestig of zeventig. De huidige situatie op het Noordelijke platteland dat veel dorpen nog eigen huisarts hebben lijkt daarmee termijn verleden tijd, aldus het Nieuwsblad van het Noorden.
Huisartsen voelen druk door onder meer mondige patiënten, een tekort aan vervangers, de onmogelijkheid een opvolger te vinden als het pensioen naakt, en de intense administratieve rompslomp.