nieuws

11 nov 2000, 00:12

Groninger Huis van Bewaring presenteert zich op ondernemersbeurs

De Penitentiaire Inrichting Groningen presenteert zich vandaag als ondernemer op de Promotiedagen Noord-Nederland. De justitiële instelling timmert succesvol aan de weg als textielbedrijf.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’We staan op deze beurs om opdrachtgevers te zoeken, net als andere bedrijven’’, aldus bedrijfsleider Geert Bast. Op deze vakbeurs voor bedrijven lijkt de gevangenis desondanks een vreemde eend in de bijt. ‘’Dat valt mee’’, meent de gevangenisondernemer. ‘’We moeten onze producten gewoon op tijd afhebben en geen verlies draaien. Zaken zijn zaken, ook in de bajes. Voor klanten is het makkelijker dat we naar hen toekomen, andersom is tenslotte niet mogelijk,’’ lacht hij.
In een display staan onder meer plunjebalen, kussentjes en voetenbankjes. ‘’Van dit soort kussentjes maken we er duizenden per week’’, vertelt werkmeester Engel Lameyer. Het bedrijf heeft vier werkruimten, waar 64 gedetineerden halve dagen bijvoorbeeld achter grote industriële naaimachines zitten. Lameyer: ‘’De gedetineerden verdienen met hun werk geld om een televisie te huren of sigaretten te kopen en het geeft ze een zinvolle dagtaak’’.
‘’Omdat we een huis van bewaring zijn en de jongens hier maar drie maanden zitten, is het verloop groot. We moeten ons noodgedwongen voornamelijk richten op eenvoudige taken als assembleren en naaien. Maar we maken desondanks vele verschillende zaken’’, zegt Bast.