nieuws

08 jun 2009, 14:02

Discussie over Groninger Forum in GIC donderdagagavond voortgezet in Grand Theatre. Vanaf acht uur!

De bouw van het Groninger Forum is vorige week een flinke stap dichterbij gekomen, want de raadscommissie is akkoord gegaan met de plannen. Toch is niet iedereen even enthousiast: ‘Groningen werkt aan een megalomae vergissing! , zo menen critici. Maar volgens de voorstanders is het Groninger Forum juist het aller-, allerbeste dat Groningen kan overkomen, en is er sprake van een meesterlijk concept. Voor- en tegenstanders gaan deze week in Groningen met elkaar in debat over het Groninger Forum. Dat gebeurt komende donderdagavond om acht uur in het Grand Theatre.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nog voordat de eerste steen gelegd is – sterker nog: de sloop moet nog beginnen – maakt het Groninger Forum de tongen in stad al behoorlijk los. Moet de bouw van het Groninger Forum gewoon doorgaan? Of staan we op het punt een megalomane vergissing te begaan? Kom luisteren naar de argumenten van voor- èn tegenstanders.

Debatcentrum DwarsDiep – dat trouwens straks opgaat in het Groninger Forum – organiseert samen met architectuurcentrum Platform GRAS een debat. Voorstanders en initiatiefnemers van diverse pluimage zullen het opnemen tegen critici en tegenstanders van het Groninger Forum.

Heeft de oostkant van de Grote Markt een boost nodig? Is het plan te duur? Wat kunnen we verwachten van de samenwerking van bioscoop, bibliotheek, debatcentrum, museum en archieven? Is het zinvol om in deze digitale tijden een fysiek cultureel centrum te bouwen?

Over deze vragen buigen zich onder meer: Bas van Kampen, Kees van Twist, Jeannette Straatemeier, Tjeerd van Dekken, Klaas Swaak, Bert Creemers en Rutger Middendorp. Natuurlijk is er voor de aanwezigen in de zaal volop gelegenheid op de sprekers te reageren. Voorzitter is Hans Harbers. Frank den Hollander spreekt een dwarse column uit. Aan het eind van de avond vat Asing Walthaus - Fries journalist en absolute buitenstaander - de discussie nog eens bondig samen.

Donderdag 11 juni
20.00 – 22.00 uur
Grand Theatre
Grote Markt 35
Groningen
Toegang gratis, maar kom op tijd want vol = vol!
Informatie: www.dwarsdiep.nl, www.platformgras.nl

 

Deelnemers:

De deelnemers aan het debat zijn:

Bas van Kampen, directeur Groninger Forum
Kees van Twist, directeur Groninger Museum
Jeannette Straatemeier, initiatiefneemster, werkte bij de Bibliotheek
Tjeerd van Dekken, zelfstandig debatprogrammeur
Klaas Swaak, oud-wethouder en PvdA-prominent
Bert Creemers, RUG-onderwijskundige
Rutger Middendorp, creatief ondernemer