nieuws

05 dec 2000, 00:12

Groninger filmcentrum vreest geen FC-supporters

De omstreden film ‘Ajax- daar hoorden zij engelen zingen’ van regisseur Roel van Dalen gaat donderdag gewoon in het Groninger Filmcentrum Poelestraat draaien. Dat heeft directeur Frans Westra maandag gemeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij vreest vooralsnog geen dreigementen of sancties van FC Groningen-supporters. In Utrecht, Rotterdam en Den Haag werd de film uit de bioscopen gehaald na dreigementen van supporters die meenden dat een film over de Amsterdamse voetbalclub niet in hun stad vertoond kon worden.
,,De film verhaalt over de teloorgang van Ajax’’, aldus Westra. ,,Ik kan me onmogelijk voorstellen dat FC Groningen-supporters daar iets op tegen kunnen hebben.’’ Mocht het personeel bedreigd of geïntimideerd worden zoals in Utrecht of Rotterdam het geval is, zal hij de vertoning van de film heroverwegen.
Ook FC Groningen-directeur Hans Nijland verwacht geen problemen. ,,Het is belachelijk dat in Nederland een film om zo’n reden uit de roulatie moet worden gehaald’’, meent Nijland. ,,Mensen die dat soort idiote dreigementen uiten hebben ook niets met de voetbalwereld van doen.’’
Volgens filmdistributeur RCV gaven de bedreigers in de Randstad zich uit als FC Utrechtsupporters. RCV is overigens niet van plan juridische stappen te ondernemen tegen de voetbalclub of supportersverenigingen. ,,We hebben wel uitgezocht of dat kon, maar er blijken geen mogelijkheden voor te zijn'', zei een woordvoerster van RCV maandag.