nieuws

05 dec 2000, 00:12

Groninger filmcentrum mijdt ‘Ajax’ alsnog 'voor veiligheid personeel'

De omstreden film ‘Ajax- daar hoorden zij engelen zingen’ van regisseur Roel van Dalen gaat donderdag toch niet in het Groninger Filmcentrum Poelestraat draaien. Dat heeft directeur Frans Westra maandagavond gemeld. Westra zegt niet het risico te willen lopen dat hij en zijn medewerkers het slachtoffer worden van een ‘clan FC Groningen-supporters’, zo meldt het Groninger Dagblad Stad vanochtend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Eerder was Westra nog onvermurwbaar over de vertoning van de film. ,,De film verhaalt over de teloorgang van Ajax’’, aldus Westra. ,,Ik kan me onmogelijk voorstellen dat FC Groningen-supporters daar iets op tegen kunnen hebben.’’ Hij stelde wel al de vertoning van de film te heroverwegen wanneer het personeel zich bedreigd of geïntimideerd zou voelen zoals in Utrecht, Den Haag en Rotterdam het geval was.
Het Nieuwsblad van het Noorden van dinsdagmiddag meldt dat Westra de film als de commotie wat is overgewaaid alsnog uit wil brengen. "Ik verwacht dat de film rond de kerstdagen zal uitkomen", aldus de Poelestraat-directeur.
FC Groningen-directeur Hans Nijland verwacht nochtans geen problemen. ,,Het is belachelijk dat in Nederland een film om zo’n reden uit de roulatie moet worden gehaald’’, meent Nijland. ,,Mensen die dat soort idiote dreigementen uiten hebben ook niets met de voetbalwereld van doen.’’
Volgens filmdistributeur RCV gaven de bedreigers in de Randstad zich uit als FC Utrechtsupporters. RCV is overigens niet van plan juridische stappen te ondernemen tegen de voetbalclub of supportersverenigingen. ,,We hebben wel uitgezocht of dat kon, maar er blijken geen mogelijkheden voor te zijn'', zei een woordvoerster van RCV maandag.
Volgens de politie Haaglanden is het onbekend waar de bedreigingen aan de bioscoop in het centrum van Den Haag vandaan komen. De politie zoekt nog uit of het misschien gaat om bedreigingen door Haagse supporters. ,,Als dan blijkt dat het om strafbare dreigementen gaat, dan vinden wij dat natuurlijk niet goed.'' Wat de politie in dat geval onderneemt, is niet duidelijk.
De film is vanaf donderdag overigens wèl in het Luxor Theater in Hoogeveen te zien. Directrice Yvonne Vos zegt in het Nieuwsblad van dinsdagmiddag niet bang te zijn voor geweld: "Dat is meer iets voor de grote steden."
Minister Korthals van Justitie overlegt momenteen naarstig met het Openbaar Ministerie of er actie kan worden ondernomen tegen voetbalsupporters die de vertoning van de Ajax-documentaire onmogelijk maken. De minister vindt dat de dreigementen 'de spuigaten uitlopen'.