nieuws

15 mei 2001, 00:12

Groninger expert: ,,De Boer onterecht verdacht''

Frank de Boer is te snel in de beklaagdenbank gezet. Het is nog allerminst zeker dat hij nandrolon heeft gebruikt. Dit zegt directeur R. Schwietert van Xendo Laboratories in Groningen, het bedrijf dat een contra-expertise voor De Boer gaat uitvoeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De methode om nandrolon bij sporters te meten geeft volgens Schwietert geen enkel bewijs dat het spierversterkende middel daadwerkelijk is gebruikt. Zo is bij Frank de Boer niet de aanwezigheid van nandrolon zelf gemeten, maar de concentratie van een afbraakproduct, 19-NA genaamd. Deze stof wordt ook door het eigen lichaam aangemaakt.
Schwietert pleit voor regelmatige controles bij voetballers. ,,Dan zie je een trend ontstaan en kun je het normale patroon afzetten tegen een piek. Nu zijn er geen monsters voor de wedstrijd genomen en kunnen we niet terug in de tijd.''
Het onderzoek van Xendo neemt waarschijnlijk ettelijke maanden in beslag. Alle middeltjes die De Boer heeft gebruikt, variƫrend van tandpasta tot voedingssupplementen, worden aan een uitgebreide analyse onderworpen. Op die manier moet duidelijk worden waar de hoge concentratie nandrolon bij De Boer vandaan komt. Er bestaat namelijk geen volledige lijst met stoffen die invloed hebben op de concentratie nandrolon.
Xendo werd benaderd door de zaakwaarnemer van de Barcelona-speler, Rob Cohen. Het bedrijf is slechts anderhalf jaar oud en test voornamelijk medicijnen voor de farmaceutische industrie.