nieuws

25 jul 2001, 00:12

Groninger eerste Nederlander op Himalaya-top Broad Peak

De berg Broad Peak in het Pakistaanse deel van het Himalaya-gebergte is voor het eerst bedwongen door een Nederlander. Wytze Rijke, een 36-jarige inwoner van de stad Groningen, zegt dat hij de top van de 8047 meter hoge berg zondagmorgen heeft bereikt. Dat heeft zijn broer, R. Rijke dinsdag bekendgemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Broad Peak, die plaatselijk bekend staat als Faichan Kangri, hoort bij de veertien Himalaya-toppen die hoger zijn dan 8000 meter. Via de satelliettelefoon stelde Rijke zijn broer dinsdag op de hoogte van de geslaagde beklimming.
Rijke was een van de zeven leden van een Amerikaanse expeditie. Hij vertrok op 13 juni uit Nederland voor de klim-expeditie. Vanaf het laatste dorp in Pakistan moesten het team en honderd ingehuurde sherpa's nog tien dagen lopen naar het eerste basiskamp op de Broad Peak.
Zondagmorgen werd de top bereikt rond 06.00 uur 's ochtends. Rijke verblijft momenteel nog op de Broad Peak in het derde basiskamp op 7700 meter hoogte. Hij maakt het naar omstandigheden goed. De bergbeklimmer keert op 17 of op 20 augustus terug in Nederland.
De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Op de website www.nkbv.nl stelt de vereniging wel dat claims van klimmers moeten worden geloofd, ,,tenzij sluitend en overtuigend het tegendeel kan worden bewezen''.