nieuws

22 feb 2001, 00:12

Groninger college treedt niet af na nederlaag referendum

Het Groninger college van B&W treedt niet af na de nederlaag die zij met de uitkomst van het referendum heeft geleden. Wethouder W. Smink (PvdA), één van de grote initiatiefnemers van het afgewezen plan, noemde het ,,geen juist signaal aan de kiezer om er na een tegenslag mee stoppen’’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Burgemeester J. Wallage (PvdA) sloot zich bij hem aan. ,,Dit college heeft een besluit genomen waar ze achter stond’’, beklemtoonde Wallage. ,,Nu zal het college echter moeten buigen voor de wil van de kiezer.’’
De Groninger bevolking veegde woensdag de ambitieuze Grote Markt-plannen van het college massaal van de tafel geveegd. Meer dan tachtig procent van de stemmers sprak zich uit tegen het voorstel om een ondergronds winkelcentrum en een parkeergarage aan te leggen onder het stadshart. Om de plannen af te wijzen waren ruim 43 duizend tegenstemmers nodig; het werden er uiteindelijk ruim 66 duizend. De opkomst bedroeg 56 procent.
In het referendum konden de burgers zich uitspreken over een omvangrijke opknapbeurt van het plein in het centrum van de stad. Een belangrijk onderdeel van het op 300 miljoen gulden begrote plan vormde de bouw van een parkeergarage in combinatie met een groot ondergronds winkelplein. De gemeenteraad had het plan met grote meerderheid goedgekeurd.
Wethouder Smink toonde zich duidelijk aangedaan door de afwijzing. ,,We wisten als college dat we een controversieel voorstel deden’’, erkende hij. ,,Wij zagen vooral de voordelen van het plan, de tegenstanders zagen vooral de nadelen.’’
Smink beklemtoonde dat B&W de uitslag accepteert, maar het probleem van de binnenstadrenovatie er nog steeds ligt. ,,We moeten weer van voor af aan beginnen’’, stelde Smink. ,,Maar in een nieuw programma zal de omstreden parkeergarage niet meer voorkomen.’’ Hij nodigde de tegenstanders uit met de gemeente om de tafel te gaan zitten om te overleggen over nieuwe renovatieplannen.