nieuws

30 okt 2000, 00:12

Groninger boeren vrezen drama door goedkope hutspot

Groninger landbouwers maken zich grote zorgen over de goede aardappeloogst dit jaar. De prijs voor consumptieaardappelen ligt ruim onder de kostprijs, zodat de agrariërs voor het tweede opeenvolgende jaar tonnen verlies vrezen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens IJ. Rijzebol van landbouworganisatie NLTO heeft de relatief goede zomer ruim tien procent aardappelen meer opgeleverd dan vorig jaar. Maar boeren krijgen zo weinig geld voor hun oogst, dat ze zich gedwongen zien grote hoeveelheden aardappelen zelf op te slaan in afwachting van betere tijden.
Rijzebol: ,,De kostprijs ligt voor boeren ongeveer op 16 cent per kilo. De verkoopprijs is in het gunstigste geval 8 cent. Het is echt dramatisch.’’
Naast aardappelen worden volgens hem ook uien, wortels en appelen ver onder de kostprijs verkocht. ,,De hutspot en de hete bliksem zijn dus gewoon te goedkoop,’’ aldus Rijzebol. De enige hoop die de boeren nog koesteren is volgens hem een flink tegenvallende oogst in Groot Brittannië. Met de export zouden boeren dan toch wat geld kunnen verdienen.