Nieuws

Groninger Bodem Beweging ‘zwaar teleurgesteld’ in minister Kamp

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is ‘zwaar teleurgesteld’ in en gesprek met minister Kamp. Dat hebben de bestuursleden Betty van Veen en Hilda Groeneveld zondagavond gezegd na afloop van een onderhoud over de aardbevingen met de minister in het gemeentehuis in Loppersum.


Leestijd: 2 minuten

Minister Kamp is naar Groningen gekomen om zich te oriënteren op de kwestie van de aardbevingen door de gaswinning. De minister heeft 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor schade door de aardbevingen. Vrijdagavond werd bovendien bekend dat uit een onderzoek van de Staatsmijnen is gebleken dat de kracht van de aardbevingen mogelijk kan toenemen. Van 3,4 of 3,6 tot misschien wel een sterkte van 5 op de schaal van Richter.

Volgens de Groninger Bodembeweging is het nu niet meer interessant of de minister 100 miljoen beschikbaar stelt, maar is er een veel ernstiger probleem ontstaan, namelijk dat van de veiligheid.

‘Wat heb je aan100 miljoen als de veiligheid in het geding is?’, aldus Van Veen en Groeneveld. Volgens de twee bestuursleden is de kern van hun standpunt dat het niet alleen gaan om de sterkte op de schaal van Richter, maar vooral om het feit dat bevingen door de bijzondere samenstelling van de Groninger bodem veel intenseer worden.

‘Als er dus diep onder de grond een beving komt met de kracht 5 op de schaal van Richter, dan is de intensiteit nog veel groter wanneer de beving boven komt. Dat was bijvoorbeeld het geval met de beving in Middelstum: die was met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter nog niet zo extreem, maar leidde dus wel tot omvallende boekenkasten in bibliotheken.’, zo betoogt Hilda.

De twee bestuursleden hadden minister Kamp over hun zorgen willen informeren. ‘Maar de minister vroeg alleen of wij hem soms niet vertrouwden en of wij de NAM en het Waterschap niet vertrouwen, en dat als wij hem niet vertrouwen er niet te praten valt. Maar het gaat er helemaal niet om of wij de NAM wel of niet vertrouwen. Ons gaat het er om dat er volgens ons sprake is van een levensbedreigende situatie door de speciale gesteldheid van de Groninger bodem. Daar gaat het ons om’, aldus de twee bestuursleden.

Morgen avond is er in Loppersum een bewonersbijeenkomst waar ze de minister alsnog hun bezorgdheid kenbaar willen maken.