nieuws

26 sep 2001, 00:12

Groninger bioloog wil graf in eigen slakkentuin

Een nu nog springlevende bioloog uit de gemeente Eemsmond zou graag ooit zijn graf laten delven in ’s lands grootste slakkentuin. Burgemeester en Wethouders zijn niet enthousiast. Ze vrezen dat buren straks ook bijvoorbeeld oma in hun achtertuin willen begraven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bioloog, die anoniem wil blijven, stelt dat zijn slakkenreservaat van maatschappelijk belang is. Als hij er eenmaal ligt zijn de weekdieren jarenlang veilig, redeneert hij. Een graf moet minimaal tien jaar ongestoord blijven. Ook na eventuele grondverkoop zouden nieuwe eigenaars moeten accepteren dat doden worden bijgezet in de 1,5 hectare privé-natuur.
Eemsmond erkent dat er weinig argumenten zijn het verzoek te weigeren, al voorziet het bestemmingsplan er niet in. ‘’Het landschap wordt niet aangetast. Belangrijke economische ontwikkeling is in het gebied niet te verwachten. Maar Eemsmond heeft een groot buitengebied, met veel boerderijen en vrijstaande woningen. De boerderijen zijn vaak sinds generaties familiebezit en omgeven door eigen land. De kans is reëel dat door het toestaan in dit geval meer verzoeken binnenkomen.’’ De gemeenteraad hakt in het najaar de knoop door.
In de Wet op de Lijkbezorging (1991) is het aanwijzen van grond voor begraafplaatsen onder gemeentelijke bevoegdheid gebracht. Ook elders zullen daardoor mogelijk op onvermoede plaatsen begraafplaatsen ontstaan. Zo is in de gemeente Epe de rechter nog niet overtuigd van de noodzaak voor dit doel een bestemmingsplan te herzien. Daar wordt zo’n kleine begraafplaats mogelijk eenvoudigweg gedoogd.