nieuws

11 jun 2001, 00:12

Groninger bewaart vijf dagen lijk in woonkamer

Het onderwerp leent zich voor een filmscript: een man vindt een lijk in zijn huis, verstopt het in paniek in een dekenkist en laat die vijf dagen in zijn woonkamer staan omdat hij niet weet wat hij er mee aan moet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een bizar verhaal, maar bittere werkelijkheid voor de 40-jarige A.T. uit Groningen. Donderdag werd hij door de politierechter wegens het verbergen van het lijk bij verstek werd veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en verplicht toezicht van de reclassering.
Ook de moeder van T. zal de kist met inhoud nog lang heugen. Zij kwam afgelopen 4 januari bij haar zoon op bezoek en opende onverwacht het deksel van het nieuwe meubelstuk, waarna ze op de lugubere inhoud stuitte. Zij waarschuwde de politie, die T. insloot op verdenking van moord of doodslag. Hij werd na ruim twee weken vrijgelaten toen uit onderzoek was vastgesteld dat het slachtoffer vermoedelijk is overleden aan een hartstilstand na een overdosis drugs.
T. raakte in paniek toen hij op 30 december 's middags thuiskwam en zijn huisgenoot dood op de grond naast de tafel aantrof. Hij verstopte het lijk in de kist die hij kort daarvoor bij een inbraak had verworven en brak zich het hoofd over de vraag hoe hij zich van het lichaam kon ontdoen. Uit angst zijn huis kwijt te raken, durfde hij zijn vondst niet te melden.
Politierechter J. van Woensel hield in zijn oordeel rekening met het gebrek aan piƫteit dat T. voor de dode heeft getoond en de hebzucht waarmee hij achter het geld van de dode is aangegaan. De 600 gulden die de huisgenoot bij zich had zette T. meteen om in drugs.