Nieuws

Groninger architecten, bouwers en ontwikkelaars vieren feest: verjaardag economische crisis

Donderdag 13 december viert ‘Bouwend Groningen’ feest: dan is het de vierde verjaardag van de economische crisis. Een zeer bitter feestje dus.


Leestijd: 1 minuut

De crisis viert dit jaar alweer haar vierde verjaardag. Alhoewel, echt een feestje is het niet, zeker niet voor de bouw- en ontwerpwereld, zo meldt Platform Gras. In Groningen staat juist die branche daarom op donderdag 13 december voor het allerlaatst stil bij de crisis. Wat ging er mis? En hoe gaan we verder?

Gastheer Arno van der Heydenen tafeldame Yvonne Geerdinkspreken met professor Marja Elsinga(TU Delft) over hoe het zover heeft kunnen komen. Want hoe komt het toch dat de bouw-, ontwerp- en ontwikkelpraktijk zo diep in het slop zijn geraakt? Waar ligt de bron van de crisis in de woningmarkt? Waarom dachten we tot voor kort dat iedereen rijk zou worden van z’n huis? En al die demografische en economische prognoses die ons tot vier jaar terug nog toelachten; waar zijn die gebleven?

Marcel Tankink, directeur van KAW architectenen adviseurs analyseert de Groninger situatie. Hoe zit dat nu met Meerstad en Westpoort? En afschrijven… hoe doen we dat eigenlijk en wat betekent het? Architect Theo Deutinger maakt een analyse van de demografische prognoses vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu en vergelijkt deze met de werkelijkheid.

Tot slot pitchenJan Martijn Eekhof(stedenbouwkundige bij de gemeente Groningen) en Jan Winsemius(adviseur en mede-eigenaar VGG Middelkoop) de nieuwe wegen. In de eerste paar jaar dachten velen dat het wel weer goed zou komen. Maar het lijkt er op dat het roer écht om moet. Sommigen zien het als een onmogelijke opgave en vrezen dat wat komen gaat. Anderen zien het als een kans. Hoe zien Eekhof en Winsemius de toekomst?

Datum: donderdag 13 december 2012
Tijd: 20:00 uur
Toegang: gratis
Locatie: Damsterpoort, Damsterdiep 1, Groningen (nieuwe kantoor Nijestee, ingang aan de Europaweg)