nieuws

17 aug 2001, 00:12

Groningen zet de traditie van spraakmakende architectuur voort met Blue Moon

Opnieuw trekt Groningen alle registers open om de nieuwste architectuur te tonen. Dat gebeurt met het Blue Moon project, een vervolg op het succesvolle A Star is born-project van vijf jaar geleden. Volgende week zondag 26 augustus gaat het van start.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gebouwen, van de hand van de architecten Toyo Ito uit Japan, Xaveer de Geyter uit België, Space Group uit Noorwegen, Foreign Architects uit Londen en Tony Fretton, eveneens uit Londen, worden opgeleverd in combinatie met muziek en theater. Daardoor is er een originele formule ontstaan voor de manifestatie Blue Moon die duurt tot zondag 23 september. Aanleiding voor het festival is de start van de werkzaamheden voor de aanleg van een enorm kantorenpark, met een stadion voor FC Groningen, het Europapark. In dit toekomstige park spelen zich tijdens de manifestatie tal van culturele activiteiten af.
Groningen heeft internationaal vooraanstaande architecten de opdracht gegeven om bouwwerken te maken die de hoofdrol spelen tijdens een bijzondere manifestatie. Het betreft de manifestatie Blue Moon, die zondag 26 augustus van start gaat. De architecten hebben daarvoor vijf gebouwen voor Groningen ontwikkeld die eind deze maand officieel opgeleverd zullen worden. Dankzij de opdrachten zijn achter-plekjs inde Groningse binnenstad, die er verwaarloosd bijlagen, nu voorzien van volgens de gemeente Groningen ‘juweeltjes’ van hedendaagse architectuur.