nieuws

13 sep 2000, 00:12

Groningen wil wolkenkrabber hoger dan Martinitoren

Bij de gemeente Groningen zijn plannen ingediend voor de bouw van een ongekend hoge wolkenkrabber die met 120 meter aanzienlijk hoger is dan de Martinitoren en tot de hoogste flatgebouwen van Nederland zal gaan behoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De plannen voor de wolkenkrabber zijn gemaakt door projectontwikkelaar Emmaplein Project-ontwikkeling, zo meldt vanmorgen als eerste het Groninger Dagblad Stad De wolkenkrabber zou geplaatst moeten worden naast de Gasunie, vergt een investering van 75 miljoen gulden en moet al in 2002 gebouwd worden.
Simon Tichelaar van Emmaplein Real Estate bevestigt het bericht in het Groninger Dagblad Stad. Volgens hem heeft hij de plannen bedacht als antwoord op uitspraken van wethouder W. Smink van ruimtelijke ordening. Die liet eerder weten dat Groningen nu eindelijk eens een woontoren zou moeten durven bouwen die hoger is dan de Martinitoren. ‘Die handschoen hebben we opgepakt. We bedachten een plan voor een woontoren op de plaats van het huidige Martinihotel aan het Vrijheidsplein. Voordeel van die lokatie is dat het een snijpunt is van oostelijke- en westelijke ringweg en dat de waardevolle historische binnenstad gespaard kan blijven’. Of de plannen ook daadwerkelijk door kunnen gaan, dat is volgens Tichelaar niet te zeggen. ‘Wij hebben gewoon de handschoen opgepakt die wethouder Smink heeft uitgeworpen. Over enkele weken hebben we een gesprek met wethouder Smink, en dan weten we meer. Maar de markt in Groningen is er klaar voor’, aldus Tichelaar. Overigens zijn de eerste twaalf verdiepingen van het 34 verdiepingen tellende complex gereserveerd voor kantoren.