nieuws

13 okt 2000, 00:12

Groningen wil ook bouwvergunningen digitaal gaan afgeven

De gemeente Groningen wil het aantal formulieren dat burgers digitaal kunnen invullen uitbreiden. De gemeente bekijkt of ook bouwvergunningen digitaal afgegeven kunnen worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Steeds meer burgers in de gemeente Groningen maken gebruik van email en internet om zaken te regelen met de gemeente. Het afgelopen jaar was er zelfs sprake van een stijging van 65 procent in het email verkeer tussen gemeente en burgers. Ook vullen burgers benodigde formulieren vaker digitaal in.
De gemeente stelt handenwrijvend vast dat het internetgebruik gemeengoed wordt. De gemeente gaat het aantal mogelijkheden vergroten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) deelt de indruk van Groningen dat steeds meer burgers de digitale snelweg benutten. ‘We denken dat er een trend is dat gemeenten meer gebruik maken van de digitale snelweg’, zegt woordvoerder Henk Goulooze. Maar hoe het exact staat in alle 534 gemeenten in Nederland, dat weet hij niet. ‘Nee, want wij zien het niet als onze taak om gemeenten achter de tabberd aan te jagen als ze niet genoeg digitale vorderingen maken.’
Die taak ziet minister R. van Boxtel van Grote Stedenbeleid wel voor zich. Hij vindt dat gemeenten niet genoeg doen aan de invoering van internettoepassingen. Alle gemeenten zouden in 2002 minimaal een kwart van de dienstverlening via het internet moet laten verlopen. De VNG wil wel graag bemiddelen bij de overdracht van de ervaringen van de voorlopers onder de gemeenten aan gemeenten met minder ervaring op de digitale snelweg.