nieuws

13 jan 2010, 17:05

Groningen wil met groot Verkiezingsfestival burger naar stembus lokken

De gemeente Groningen houdt op zaterdagmiddag 27 februari in en rond het stadhuis een groot Verkiezingsfestival. In het stadhuis presenteert de gemeente die dag plannen en voornemens voor de komende jaren. Op het Waagplein komt een tent te staan waarin alle partijen die op 3 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zich presenteren. Er zijn debatten onder leiding van RTL, BNR en oud OOG-TV presentator Wilfred Genee, muziek, cabaret en tal van activiteiten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Thema’s op ‘StadStemt’ zijn onder meer bereikbaarheid, jongerenhuisvesting, werk en inkomen tijdens de crisis, duurzaamheid en burgerparticipatie. Daarover is van alles te zien en te horen en gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat. Het Verkiezingsfestival wordt georganiseerd in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek en komt dit jaar in plaats van de tweejaarlijkse open dag van het stadhuis.

NACHTTIEN
Het Verkiezingsfestival is één van de vele activiteiten waarmee de gemeente stadjers wil betrekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Verder wordt onder regie van het Groninger Forum een evenement georganiseerd voor jongeren die voor het eerst voor de gemeenteraad mogen stemmen. Zij kunnen dinsdag 2 maart , op vertoon van stempas en legitimatie, gratis naar NACHTTIEN in De Oosterpoort; een avond comedy en diverse activiteiten. Wie achttien jaar of ouder is, is voor de wet meerderjarig. Met die leeftijd komen nieuwe rechten en mogelijkheden. Vanaf dan mag je stemmen, een rijbewijs halen en gokken. Al deze onderwerpen komen op NACHTTIEN aan bod. In aanloop naar het feest organiseert het Forum een serie debatten op middelbare scholen en ROC’s. Ook laat het Groninger Forum filmpjes maken waarin jongeren hun politieke wishlist noemen en
jonge kandidaten interviewen. ’s Nachts om 00.01 uur opent in De Oosterpoort het eerste stembureau van de stad zodat bezoekers direct hun stem kunnen uitbrengen.
Bijzondere stemlocaties
Het stadsbestuur wil het kiezers zo eenvoudig mogelijk maken om op 3 maart hun stem uit te brengen. Alle kiesgerechtigden krijgen een stempas thuisgestuurd. Hiermee kunnen zij, op vertoon van legitimatie, stemmen in ieder stemlokaal in de gemeente. De gemeente opent voor de gelegenheid enkele bijzondere stemlokalen. Zo stelt burgemeester Peter Rehwinkel zijn werkkamer in het stadhuis beschikbaar. Ook kunnen stadjers stemmen in sportcentrum Kardinge, op het hoofdstation, het UMCG, de Hanzehogeschool en ruim 130 andere stemlokalen in de stad.