nieuws

28 sep 2000, 00:12

Groningen wil gehandicapten met behulp van IT Martinitoren laten beklimmen

De gemeente Groningen wil gehandicapten de kans bieden het gevoel van het beklimmen van de Martinitoren ook te kunnen ervaren. Met behulp van de internet-technologie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door het uitzicht dat het bouwwerk over de Groningse stad en ommelanden biedt continue op internet te zetten, kunnen ook mensen die niet in staat zijn de toren met zijn ruim driehonderd smalle treden te beklimmen van het uitzicht genieten.
Het initiatief van twee PvdA-fractieleden hiertoe vormt een prima aanvulling op het plan van B&W om de Martinitoren om te bouwen tot multimediaspektakel. In de grootse plannen die het college in juni presenteerde is onder meer al voorzien in computerterminals waarmee bezoekers op de transen van het bouwwerk interactief de geschiedenis van de toren kunnen herbeleven. Verder krijgt de toren een kloklui-simulator, licht- en geluidseffecten en verrekijkers die digitale panorama’s laten zien.
Raadslid M. van Dijken, één van de initiators van het plan voor de ‘virtuele beklimming’ van de toren, ziet echter nog veel meer mogelijkheden om de ervaring voor gehandicapten nog echter te maken. ,,Het moet mogelijk zijn om bijvoorbeeld het stijgende gevoel, de geluiden die je hoort en de wind die je om de oren waait te simuleren’’, denkt het raadslid.* Als de gemeenteraad akkoord gaat, kan in elk geval de virtuele beklimming over drie jaar een feit zijn. Van Dijken hoopt dat Groningen in deze een voorbeeldfunctie voor de rest van Nederland kan vervullen. ,,Met de mogelijkheden die we in de 21e eeuw tot onze beschikking hebben, moet zeker de politiek zich inzetten om de gehele maatschappij toegankelijk te maken voor gehandicapten’’, vindt ze. ,,Niet alleen in het arbeidsproces, maar ook op het gebied van recreatieve ervaringen.’’