nieuws

02 nov 2000, 00:12

Groningen werkt aan ‘digitaal museum’

De museumcollecties van de provincie Groningen zijn over een aantal jaren voor iedereen via internet te ‘bezoeken’. Groningen ontwikkelt daartoe een ‘digitaal museum’, waarin de geïnteresseerde vanuit de luie stoel door de verschillende museale verzamelingen speurt. Hij kan zodoende zijn eigen museumcollectie samenstellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘’In zo’n digitaal museum spelen de grenzen van gebouwen en fysieke afstand geen rol meer’’, aldus Groningen in het Actieprogramma Cultuurbereik Provincie Groningen, dat spreekt van het maken van een ‘digitale slag op het gebied van het cultureel erfgoed’.
De inventarisatie van alle provinciale museumcollecties begint binnenkort, iets wat in Utrecht momenteel met deelcollecties van musea gedaan wordt. ‘’De aanpak van Groningen is erop gericht het museale bezit via internet te presenteren, dus niet alleen deelcollecties. Zelfs de inhoud van depots wordt ontsloten’’, aldus een provinciewoordvoerder.
‘’We verwachten niet dat het museumbezoek door dit project terugloopt’’, zegt de woordvoerder. ‘’Tenslotte willen mensen graag ook altijd een echte verzameling in een echt museum bezoeken’’.
Het op het internet zetten van de collecties betekent dat zorgvuldig gekeken moet worden naar de copyrights van bijvoorbeeld beeldend kunstenaars. ‘’Dat is een hele klus en sommige kunstenaars letten er meer op dan andere, maar via de Stichting Beeldrecht proberen we dat netjes te regelen’’.