nieuws

04 apr 2014, 10:10

Groningen verwacht 15.000 bezoekers voor The Passion en 2,3 miljoen televisiekijkers

Groningen verwacht 15.000 bezoekers voor The Passion en 2,3 miljoen televisiekijkers

Donderdag 17 april is Groningen gaststad voor een evenement dat met het jaar groter wordt: een soort moderne variant op een ouderwetse processie: The Passion. Er worden in de binnenstad 15.000 deelnemers verwacht, meer kunnen er ook bijna niet in. De stad neemt voor die donderdag uitbreide verkeersmaatregelen. En Groningen kan zich van haar allermooiste kant laten zien aan 2,3 miljoen televisiekijkers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen warmt zich op voor The Passion, het bijzondere muzikale evenement over de laatste uren van Jezus dat opgevoerd wordt op de Vismarkt op donderdag 17 april. Er worden 15.000 bezoekers verwacht, met 2,3 miljoen tv-kijkers op Nederland 1. Om The Passion goed en veilig te laten verlopen, treft de gemeente verkeers- en veiligheidsmaatregelen. Deze zijn vooral in de binnenstad, rond de Vismarkt en de Grote Markt en aansluitende straten. Het gaat om wegafsluitingen, een fietsverkeerverbod, een terrasverbod en verplaatste marktkramen. Ondernemers, studenten en kerken organiseren mooie side-events en arrangementen die allemaal in het teken staan van The Passion.

 

Groningen ontvangt het publiek van The Passion gastvrij en met open armen. De gemeente geeft het advies om op tijd te komen voor een goede plek op de Vismarkt. Verkeersregelaars en politieagenten zijn aanwezig om aanwijzingen te geven. Als de Vismarkt vol is, kan de live-uitzending bekeken worden op het videoscherm op de Grote Markt.

 

Wegafsluitingen

De Vismarkt is donderdag 17 april vanaf 9.00 uur afgesloten voor motorvoertuigen en (brom)fietsen. Van 18.00 tot ± 23.00 uur is de Vismarkt alleen bereikbaar voor voetgangers via de Haddingestraat, Pelsterstraat, Tussen Beide Markten en Guldenstraat. Verschillende straten rondom de Vismarkt en Grote Markt worden van 18.00 tot ± 23.00 uur afgesloten voor motorvoertuigen en/of (brom)fietsen. De exacte wegafsluitingen staan op bijgevoegde kaart.

 

Fietsen

In de straten waar een fietsparkeerverbod geldt, wordt dit tijdig aangegeven. Op donderdag 17 april mogen er op de hele Vismarkt van 9.00 tot ± 23.00 uur geen fietsen staan. Alle ruimte is nodig voor het podium, de camera-torens en uiteraard het publiek. Van 16.00 tot ± 23.00 uur mogen er geen fietsen staan in de Zwanestraat, Oosterstraat, Guldenstraat, Waagstraat en op het Waagplein. En verder evenmin in de Haddingestraat en Pelsterstraat, voor het gedeelte tussen de Vismarkt en de Pelsterdwarstraat. Waar een fietsparkeerverbod geldt, is een wegsleepregeling van kracht.

 

Ook de terrassen maken ruimte voor The Passion. Zo geldt een terrasverbod van 18.00 tot ± 23.00 uur voor de Vismarkt, Grote Markt, Tussen Beide Markten en de Oosterstraat. Laden en lossen zal voor of na het evenement moeten gebeuren. Wanneer het precies wel kan, staat in een brief die vandaag bij de ondernemers op de mat ligt. In goed overleg met de markt, geven markt-handelaren ruimte voor de opbouw van The Passion en kan de reguliere vrijdagmarkt doorgaan, naast de Bloemenjaarmarkt op vrijdag 18 april. Het publiek kan de precieze informatie over de maatregelen ook vinden op de website http://passion.groningen.nl .

 

Side-events, app en horeca

Een evenement als The Passion maakt wat los in Groningen. Bijna 40 side-events worden georganiseerd in het kader van The Passion. Dit varieert van een borrel na afloop bij     >>

>>

 

studentenvereniging Navigators, tot een programma in de Martinikerk, particulieren die hun deuren openen als Pleisterplaats, een Paasmaaltijd voor dak- en thuislozen en samen kijken met een maaltijd in een van de vele kerken in de stad. Ook de horeca haakt aan met een abdijbier-route en speciale arrangementen. De GCC organiseert een etalage- en kleurplatenwedstrijd. Marketing Groningen biedt de gratis Groningen City Guide-app aan.

 

Second screen

Op de avond van The Passion heeft de EO een ‘second screen’. Op www.live.thepassion.nl

is extra informatie te vinden over de personages en de liederen. Ook kun je hier virtueel de processie meelopen en eigen ervaringen delen. Tijdens The Passion zullen er ook live items in zitten. Het second screen is vanaf maandag 14 april te bekijken en is na de uitvoering nog te raadplegen.

 

The Passion vertelt tijdens een groots en uniek muziekevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Bekende artiesten steken dit eeuwenoude verhaal in een nieuw jasje aan de hand van hedendaagse Nederlandse popnummers. Net als voorgaande jaren trekt er een processie met duizend mensen en een groot verlicht kruis door de straten op weg naar het hoofdpodium.

 

Samenwerking

The Passion is een samenwerking tussen de omroepen EO en RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Rooms-Katholieke Kerk en de gemeente Groningen, de provincie Groningen, Marketing Groningen en de Groninger City Club.

The Passion wordt geproduceerd door Eye2Eye Media.