nieuws

07 jan 2001, 00:12

Groningen tijdens Noorderslag en Eurosonic middelpunt muziekindustrie

Groningen is vrijdag 5 en zaterdag 6 januari het middelpunt van de muziekindustrie, als de festivals Eurosonic en Noorderslag de stad in beslag nemen. 's Avonds zijn er optredens, overdag is het tijd voor bobo’s en muzikanten om te vergaderen en te netwerken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag staat in het teken van Eurosonic. ,,Wat ooit begon als een tegendraads festivalletje, is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor bekende en minder bekende groepen uit heel Europa’’, stelt de uitgebreide festivalwebsite. Er spelen 75 acts op twintig podia, verspreid over de hele Groningse binnenstad, van de Groningse band Planet Orange tot X-select uit Moldavië. Uit België komen Hooverphonic en Das Pop. Glorybox uit Denemarken speelt indiepop.
Op Noorderslag treden zaterdagavond de Nederlandse topacts van het moment op en wordt de winnaar van de landelijke Popprijs bekend gemaakt. Onder meer Brainpower, Sat-R-Day en Re-play, die Nederlandstalige R&B maken, zijn hier te zien en horen. Het Friese hit-duo Twarres treedt gewoon op, ondanks een val die de zangeres recent maakte. Hun optreden was daardoor even onzeker.
Een aan het festival verbonden seminar vindt vrijdag en zaterdag plaats in cultureel centrum De Oosterpoort. Dit is een ontmoetingsplaats voor platenmaatschappijen, managers, journalisten en musici. Zij spreken over onder meer de opkomst van internetfenomenen als Napster, dat het gemakkelijk maken muziek van internet te downloaden, en de miljardenovernames en fusies die het medialandschap in 2000 drastisch veranderden.
Noorderslag is al jaren toonaangevend. Wel dreigt er concurrentie; in Amsterdam bijvoorbeeld wordt geprobeerd een soortgelijk evenement op poten te zetten. Ook elders ziet men de formule zitten. De Groningse organisatoren maken zich voorlopig nog geen zorgen en zien het kopiëren als een compliment aan de noordelijke succesformule. Radio 3FM doet overigens uitgebreid verslag van de optredens en komt met sfeerverslagen. Ook via internet is Noorderslag live te volgen.