nieuws

23 aug 2000, 00:12 door André Spaansen

Groningen raakt koloniale bezittingen kwijt en moet miljoenenrekening betalen

De gemeente Groningen raakt historische bezittingen buiten de stad kwijt en draait bovendien op voor de miljoenenrekening voor toekomstig onderhoud. Het ‘verlies’ betreft bruggen, sluizen en een kanaal die in het verleden zijn aangelegd door de voormalige koloniale stadstaat Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Oost-Groningen verwierf de stad zich in de zestiende en zeventiende eeuw tal van bezittingen. Daar legde Groningen bruggen en sluizen aan in de tijd dat de stad er op grootschalige wijze deed aan turfwinning.
Groningen wilde allang van de eigendommen af, omdat ze het bezit ervan niet meer van deze tijd vond. Zij was bereid ze onder meer over te dragen aan de gemeente Stadskanaal. Deze wilde de bruggen graag in bezit krijgen, maar eiste een fors voorschot op de kosten van toekomstig onderhoud. Over de hoogte van dit bedrag is jarenlang onderhandeld.
Inmiddels is het College van B&W van Stadskanaal akkoord gegaan met Hoewel de gemeenten het er over eens waren, dat stadsbezittingen een ouderwets fenomeen een vergoeding van 20,5 miljoen gulden, nadat het eerder 16,5 miljoen had afgewezen.
‘De zaak is wat ons betreft dus rond’, aldus een tevreden Stadskanaalster woordvoerder. ‘Stadskanaal neemt dan binnenkort de bediening van bruggen en sluizen op zich’. De zorg voor het kanaal komt in de handen van de Waterschappen. De officiële overdracht moet nog dit jaar rond zijn. Of dit lukt hangt af van het fiat van het Groninger College en de gemeenteraden.