nieuws

06 nov 2001, 00:12

Groningen maakt zich op voor uitgesteld koninklijk bezoek

Het bezoek woensdag van het aanstaande koninklijke paar aan de provincie Groningen wordt enthousiast tegemoet gezien. De Groningers hebben langer op hun kennismaking met kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Maxima Zorreguieta moeten wachten dan verwacht; de geplande afspraak in september verviel na de aanslagen op de VS. Op het programma staan bezoeken aan de stad Groningen en een aantal plaatsen in de provincie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kennismaking begint om half tien in Groningen bij het Stadhuis op de Grote Markt, waar het paar wordt verwelkomd door Commissaris der Koningin Alders en burgemeester Wallage. In de hal begroeten Gedeputeerden en het College van Burgemeester en Wethouders het paar. De kroonprins en zijn verloofde worden vervolgens op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen in Stad en provincie.
Ze zijn om tien uur kort op het bordes te zien, voordat ze naar de Rijksuniversiteit wandelen. Ze spreken in het Academiegebouw met bestuurders en studenten van de universiteit en de Hanzehogeschool. Het gesprek gaat, als aan het strakke schema wordt vastgehouden, over integratie en toekomst van hoger en universitair onderwijs.
Na dit stedelijke gedeelte voert de kennismakingskaravaan naar Garnwerd in het Reitdiepgebied, waar een korenmolen alle aandacht krijgt. In het in de regio legendarische café Hammingh spreekt het paar met vertegenwoordigers uit de agrarische sector over haar onzekere toekomst. Tegen één uur bezoeken de twee het asielzoekerscentrum in Winsum. Daar leidt locatiemanager A.J. Schutrups van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers hen rond. Er is tijd ingeruimd voor een gesprek met een in het centrum verblijvende familie.
Het laatste onderdeel is een bezoek aan de borg Verhildersum in Leens. In deze boerderijachtige omgeving geeft burgemeester Stam van De Marne een beeld van de Waddenzee als natuurgebied. Tevens vertelt ze over het cultuurlandschap Lauwersmeergebied. Na een wandeling naar het Schathoes van Verhildersum is de kennismakingsdag om half drie ten einde.