nieuws

26 mrt 2013, 10:10

Groningen maakt zich op voor Pasen: vanavond Bach in Oosterpoort

Het zijn de dagen voor Pasen, en in Nederland zijn dan overal uitvoeringen van werken van Bach. Dus: ook in de Oosterpoort. Zoals vanavond, dan is er een uitvoering van de Mattheus Passion van het Bachkoor Holland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor deze uitvoering werkt het Bachkoor Holland samen met het gerenommeerde Concertgebouw Kamerorkest en met diverse internationaal bekende solisten, het muzikaal geheel staat onder leiding van dirigent Gijs Leenaars.

Over het Bachkoor Holland

Het Bachkoor Holland werd in 1921 opgericht door Johan Schoonderbeek als koor van de Nederlandse Bachvereniging. Na verschillende dirigenten trad in 1965 Charles de Wolff aan. Begin 1983 werd het koor onder diens leiding zelfstandig en werd als standplaats Leiden gekozen.

De Wolff heeft tot 2004 een belangrijke rol gespeeld om daarna het stokje over te dragen aan Roy Goodman.
Vanaf 2011 heeft Gijs Leenaars de artistieke leiding in handen. Deze talentvolle landgenoot was daarvoor al als koordirigent aan het koor verbonden en is verantwoordelijk voor de verbeteringen in de samenstelling van het koor en de ontwikkeling van de koorklank.
De uitvalsbasis van het koor is de monumentale Pieterskerk te Leiden, waar de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Weihnachts Oratorium worden gegeven.


Het vaste repertoire van het Bachkoor Holland omvat, naast de genoemde werken, de Johannes Passion, de Hohe Messe, de Missae Brevis en de Cantates van J.S. Bach.


Daarnaast worden met wisselende frequentie werken uitgevoerd van andere componisten.


De koorleden komen uit het hele land en zijn vrijwel allen professionele zangers. Bachkoor Holland treedt in wisselende samenstellingen naar buiten.