nieuws

07 nov 2001, 00:12

Groningen maakt zich op voor lustrumeditie cabaretfestival

Theo Maassen, Ernst van der Pasch, Creme Fraiche, Ajuinen en Look, Arthur Umbgrove en Jochem Myjer. Het zijn slechts zes van de klinkende namen die het Groninger Studenten Cabaret Festival de afgelopen vijftien jaar heeft voortgebracht. Wat in 1987 begon als een uit de hand gelopen studentengrap, is na drie lustra verworden tot één van de vier grote cabaretfestivals van Nederland. Woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 november vindt in de Groninger Stadsschouwburg de vijftiende editie van het landelijke cabaretevenement plaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groningse festival profileert zich ten opzichte van haar collega’s in Amsterdam, Rotterdam en Leiden door het studentikoze karakter. ,,De term ‘studententikoos’ moet zeker niet worden geïnterpreteerd als vrijblijvend of losbandig’’, vindt voorzitter Theodoor Visser. ,,Het beklemtoont wél de oorsprong van het studentencabaret.’’ Het bestuur wordt gevormd door studenten die het hele festival een jaar lang onbetaald runnen. De overige drie grote festivals worden georganiseerd door betaalde krachten.
Ook de kandidaten zelf moeten binnen het predikaat ‘student’ vallen: in tegenstelling tot de andere festivals mogen slechts leerlingen van het voortgezet wetenschappelijk- of hoger onderwijs zich inschrijven voor deelname. Jaarlijks melden zich een kleine veertig acts aan voor competitie. Uit de aanmeldingen worden zes kandidaten geselecteerd die uiteindelijk aan de voorrondes mogen deelnemen.
De populariteit van het festival is enorm: de start van de voorverkoop van de drie dagen in de Groningse Stadsschouwburg zorgde begin oktober voor lange rijen door de Groningse binnenstad. De 2500 kaarten waren dit jaar in een uur uitverkocht. Ditzelfde gold voor de acht try-outs die in september en oktober in theaters in Den Haag, Amsterdam, Nijmegen en Enschede werden gehouden.